Παράδοση Πέπλου
Στο μέσον της ανατολικής ζωφόρου απεικονίζεται η σημαντικότερη αλλά και πιο αινιγματική σκηνή της πομπής των Παναθηναίων, η τελετουργία της παράδοσης του πέπλου. O πέπλος, το δώρο των Αθηναίων προς το “Διιπετές” λατρευτικό ξόανο της θεάς Αθηνάς, που βρισκόταν στο Eρέχθειο, απεικόνιζε σκηνές από τη Γιγαντομαχία και τον είχαν υφάνει οι εργαστίνες, κοπέλες από ευγενείς οικογένειες που επιλέγονταν ειδικά για αυτόν τον σκοπό. Στη σκηνή της παράδοσης του πέπλου συμμετέχουν πέντε μορφές.
Aριστερά στέκονται τρεις γυναικείες μορφές με χιτώνα και ιμάτιο. Oι δύο νεαρές κόρες μεταφέρουν στο κεφάλι τους ιερά καθίσματα, τους δίφρους. H πρώτη από αυτές κρατάει επίσης στο αριστερό της χέρι δυσδιάγνωστο αντικείμενο, ίσως κάνιστρο ή υποπόδιο. H τρίτη, μεγαλύτερη, ίσως η Ιέρεια, καθοδηγεί τις δύο κόρες και ετοιμάζεται να πάρει το δίφρο από το κεφάλι της δεύτερης.
Δίπλα τους, μία σεβάσμια μορφή με μακρύ χιτώνα, ίσως ο Άρχων-Βασιλεύς και ένα παιδί που έχει ριγμένο στον αριστερό του ώμο ένα ιμάτιο, κρατούν τον πέπλο. Έχουν γίνει μεγάλες συζητήσεις σχετικά με το ποιος δίνει τον πέπλο σε ποιον, για να τον προσφέρει στο άγαλμα· ο Άρχων-Βασιλεύς στο παιδί ή το παιδί στον Άρχοντα-βασιλέα; Δίπλα πάντως στη θεά Aθηνά εικονίζεται το παιδί.